Dr.sc. Sassmanshausen jučer je održao predavanje na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci za studente predškolskog odgoja i učiteljskog smjera na temu odnosa učitelja i djeteta, a poslijepodne nas je počastio otvorenim predavanjem na temu Karme i reinkarnacije u antropozofiji. Svima koji su bili prisutni predstavio je nove ideje pogleda na stvarnost, život i odgoj i obrazovanje.

Društvo prijatelja waldorfske pedagogije ostvarilo je još jednu u nizu uspješnih suradnji sUčiteljskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci. U korespodenciji s izv.prof.dr.sc. Darkom Lončarićem i višom predavačicom Vesnom Katić održano je predavanje našeg dragog gosta i prijatelja dr.sc. Wolfganga Sassmanshausena za studente predškolskog odgoja i učiteljskog smjera.

Tema predavanja bila je waldorfska postavka da Odgoj i obrazovanje nastaje u združenosti učiteljevog i učenikovog jastva. Što znači „ja“ u kontekstu odgoja i obrazovanja? Koliko moramo davati sebe, a koliko slušati dijete ako želimo postići optimalan razvoj djeteta? Koja su očekivanja i potrebe odgoja i obrazovanja djece današnjice? Kako najbolje pristupiti kompleksnosti odgoja i obrazovanja za nadolazeću budućnost? Sve su to pitanja o kojima su sudionici predavanja imati priliku slušati, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja.

Pred nama je svijet društveno i ekonomski kompleksniji no ikada i potrebni su inovativni načini odgoja i obrazovanja kako bismo djecu na pravilan način pripremili za suočavanje s izazovima budućnosti. Biti prisutan u sebi, znati gdje povući crtu, a gdje pristati na promjenu, znati saslušati i na pravilan način promisliti o novonastaloj situaciji, izazovi su za čije je rješavanje potrebno imati razvijene vještine danas više nego ikada.

Dr. Sassmanshausen potaknuo je kako studente tako i njihove profesore na dubinsko promišljanje uloge odgoja i obrazovanja u razvoju kako učenika tako i učitelja, a posredno i čitave zajednice.

U popodnevnom terminu iskoristili smo dr. Wolfganga Sassmanshausena za još jedno javno predavanje u organizaciji Društva, ali sada na temu Karma i reinkarnacija – u antropozofiji: razumijevanje ljudskih životnih potreba u razumijevanju karme i reinkarnacije ljudskih bića. Radni jezik predavanja bio je njemački, a za prijevod se pobrinula Ania Kučić.

Crtica o predavaču: Wolfganf Sassmanshausen rođen je 1952. godine u Njemačkoj. Diplomu i doktorat iz pedagogije primio je na Sveučilištu u Dortmundu i Bonnu. U Waldorfskoj školi u Herneu radio je jedanaest godina kao učitelj njemačkog jezika i voditelj socijalno-pedagoškog tima škole. Tijekom 90-tih utemeljio je Rudolf Steriner studij u Dortmundu, a do danas je suradnik Međunarodnog udruženja waldorfskih vrtića, odgovoran za djelovanje seminara za waldorfske učitelje i odgajatelje u deset njemačkih gradova, Pragu i Seoulu. Redoviti je gost na mnogim sveučilištima, narodnim učilištima, školama i vrtićima u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Belgiji, Češkoj, Slovačkoj, Ukrajini, Turskoj, Južnoj Koreji, ali i Hrvatskoj te je autor niza znanstvenih članaka objavljenih u istaknutim stručnim publikacijama.

Danas nastavlja svoj posjet našim krajevima gostujućim predavanjem u organizaciji udruge Drvo i sova u Rovinju!

Odgovori