Korjeni svetkovina sežu u davnu prošlost. U praskozorje čovječanstva, kada je čovjek bio tijesno povezan s prirodom, prirodnim ritmovima i otvoren prema duhovnom svijetu, kroz svetkovine je tražio smisao svog postojanja na Zemlji.

Glazbeno-poetsko-plesnim izražavanjem obraćao se duhovnom svijetu s dubokim strahopoštovanjem i zahvalnošću. Promatrajući svemir i prirodu doživljavao je poruke duhovnog svijeta. S vremenom se čovjek sve više počeo udaljavati od prirode, a time i od sebe samoga. Tako su u današnje doba svetkovine odjenule komercijalna ruha potrošačkog razmišljanja. Zaboravljen je istinski smisao svetkovine.

Na početku jeseni, kada je sve prepuno plodova, kada se ljudi na selu zahvaljuju za dobru žetvu, dolazi nam Sveti Mihael (29.09.), koji sa svojim zlatnim mačem što su mu ga iskovale zvjezdice, pobjeđuje zlog zmaja. Tim svojim mačem daje blagoslov hrabrim vitezovima, a oni, ponosni na svoje zlatne krune što su ih toga dana dobili, nose kući i čarobne jabučice u kojima su pronašli zvjezdice.

Slaveći svetkovinu Svetog Martina (11.11.) dajemo djeci sliku ljudske dobrote i veličine ljudskog bića. Sveti Martin je prema legendi podjelio svoj plašt sa siromahom, a mi ćemo u vrtiću sa svojim prijateljima podjeliti kolačiće koje smo sami umijesili. Više o Martinju u našem vrtiću ovdje.

Adventno razdoblje (Advent – dolazak) je radosni put tihog iščekivanja Božića. To je vrijeme najveće tame u prirodi, stoga prve nedjelje Adventa idemo u Adventski vrt potražiti svjetlo koje svijetli za nas i u nama. Zlatnim nebeskim stepenicama (06.12.) sa zlatnom knjigom u ruci svečano nam dolazi Sveti Nikola. Njegov pomoćnik Krampus vjerno ga prati i pomaže noseći veliku vreću poklona. Iz zlatne knjige Sveti Nlikola nam kazuje o našim dobrim djelima i onima koje nismo učinili kako treba. No, ipak nas daruje jabukom, zlatnim orahom i medenjakom.

Dolazi zima, vani postaje tamno i hladno, a u našem vrtiću je svijetlo i toplo. Sve će vam biti jasno kada čujete da su svijećice napravile dječje ručice, poklone za Božić (koji nam uskoro dolazi i svjetlost donosi), opet su napravile dječje ručice, a ukrase za bor i kolače za svečanost kada nam dođu mame i tate, none i nonići… također su napravile dječje ručice, kod nas ne može biti tamno i hladno, jer toliko toga napraviti znamo. “Božičnom igrom” djeci dajemo sliku Svete obitelji i rođenja malog Isusa.“Tri kralja gle dolaze uz zvijezde sjaj…” I Melkior i Baltazar i Gašpar stići će do malog Isusa i darovati ga zlatom ( jer se rodio kralj ), smirnom ( jer se rodio čovjek ) i tamjanom ( jer se rodio Bog ).

U periodu maškara postajemo vrijedni majstori: pekari, zlatari, krojači, postolari, stolari…stapamo se s različitim zanimanjima i izrađujemo mnoge stvari.

Za Uskrs gnijezda pripremamo i tada su nam ručice vrlo spretne, kako bi nas zeko zatekao marljive i sretne, te u parku dok se igramo crveno jaje u gnijezdu ostavio …Iz dana u dan, duh svetkovina blagotvorno djeluje na dječju dušu … a kada nakon ljetnih praznika opet zajednički krenemo na put – to je kao da polako otvaramo glazbenu kutijicu čiji su nam zvuči dragi i poznati, no sada smo godinu dana stariji i posve ista glazba zvuči nekako drugačije…