Odbor za kulturu i obrazovanje Europske unije krajem mjeseca glasovat će o budućnosti digitalnog obrazovanja u Europi. Europsko vijeće waldorfskih škola (ECSWE), u kojem Hrvatsku predstavlja Savez waldorfskih institucija i inicijativa Republike Hrvatske, snažno se zalaže za razvojne ciljeve prilagođene dobi djeteta. Svoj doprinos možete dati potpisivanjem peticije za pravo na screen-free vrtiće i osnovne škole.

30. rujna 2020. Europska komisija objavila je novi Akcijski plan za digitalno obrazovanje (2021. – 2027.) Iako su članovi ESCWE-a aktivno sudjelovali u javnoj raspravi pozivajući zakonodavce pri EU kao i tijela na državnim razinama da prilagode plan u skladu s razvojnim potrebama i dobi djeteta, njihova razmišljanja nisu uvrštena u ovo izdanje plana.  Stoga je sada na Europskom parlamentu i na nacionalnim tijelima da se dublje osvrnu na razvojne potrebe djece i pronađu najbolja moguća rješenja i nadiđu ograničenja u provedbi plana tijekom narednih 7 godina.

Video s ALL DIGITAL Summita 2020. pogledajte ovdje

Prema mišljenju ECSWE-a, najveće ograničenje plana je njegov isključiv fokus na digitalno obrazovanje koji ne ostavlja dovoljno mjesta za holistički kurikulum ICT-ja i medijske pismenosti. Holistički kurikulum je onaj koji prihvaća i analogne i digitalne alate pri podučavanju ICT-ja i medijske pismenosti, sukladno razvojnim potrebama i dobi učenika.

Drugi ograničavajući faktor je uvođenje digitalnih alata u nastavu od najranije dobi bez čvrstog dokaza da o pozitivnom doprinosu uspjehu u školi i općenitoj dobrobiti učenika. Plan uz to predlaže uvođenje referenta točka na razini EU koja bi mjerila digitalne sposobnosti učenika 8. razreda, a koja stavlja još veći pritisak na vlade i škole kako bi se što prije u škole i vrtiće uvelo digitalno učenje od najranije dobi. Provođenjem plana djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi dodatno bi se izložilo obaveznom vremenu provedenom pred ekranom.

Iako ESCWE smatra da je razvoj digitalnih kompetencija nužan za svakog pojedinca, ovakav Akcijski plan kritiziran je jer se u suštini razlikuje od holističkog i razvojno-prilagođenog pristupa predavanju ICT-ja i medijske pismenosti koju promoviraju waldorfske škole diljem Europe. Više na temu možete pronađite ovdje.

U ECSWE-u aktivno prate daljnji razvoj i implementaciju Akcijskog plana na razini EU. Trenutno svoje snage okrenuli su prema članovima Odbora za obrazovanje Europskog parlamenta predlažući izmjene na Izvješće o oblikovanju politike digitalnog obrazovanja koja predstavlja osvrt na sam Akcijski plan. Polučeni rezultati djeluju obećavajuće, njihove težnje prepoznate su od strane različitih političkih struja unutar parlamenta te se nadaju da će njihovi prijedlozi biti usvojeni na glasovanju krajem siječnja.

Potpisivanjem i dijeljenjem ELIANT peticije za pravo predškolskih i osnovnoškolskih odgojno-obrazovnih institucija na dan bez ekrana u vrtićima i osnovnim školama pomažete ECSWE-u u nastavku vođenja konstruktivnog  dijaloga s donositeljima odluka u Europi. Peticija je otvorena do 15.1.2021. godine, a možete ju potpisati ovdje.

Izvor: ecswe.eu/european-parliament-to-vote-on-ecswe-proposals/

Za one koji žele znati više…