Na jučerašnji dan prije 100 godina, započela je s radom prva waldorfska škola u svijetu. Pokrenuta je na želju vlasnika tvornice cigareta Waldorf Astoria iz Stuttgarta koji je, nakon razaranja Prvog svjetskog rata, želio pružiti djeci svojih radnika novu, humaniju i cjelovitiju školu. Od tada do danas, waldorfska pedagogija za predškolski odgoj, osnovnu i srednju školu proširila se svuda po svijetu – nezavisno od jezika, geografske pozicije, ekonomske stabilnosti, vjerske ili političke situacije u zemlji. To je danas najveći slobodni pedagoški pokret u svijetu koji broji preko 1.100 škola i 2.000 dječjih vrtića.

Osnovna waldorfska škola u Rijeci započela je s radom 1999. godine, te ove godine slavi 20 godina kontinuiranog rada!

Uz mnoge izazove otvaranja i održavanja škole s alternativnim pedagoškim programom, entuzijazam roditelja i potreba djece za ovakvim obrazovanjem je ono što omogućava školi rad, a škola je danas veća nego ikada. Otvorena je za svu djecu, a program se temelji na razumijevanju potreba i mogućnosti svakog djeteta te poticanja maksimalnog napretka na intelektualnom, fizičkom, socijalnom i emocionalnom polju te na bliskoj suradnji učitelja i roditelja.

Povodom obilježavanja Waldorf 100 i Ri-Waldorf 20 jučer je u Filodrammatici održana prva u nizu ovogodišnjih svečanosti. Svaki je razred izveo kratku predstavu naučenu u prvim tjednima nastave, a pozdravnu riječ dao je i Davorin Šimunović, počasni predsjednik Društva prijatelja waldorfske pedagogije – institucije osnivača Waldorfskog dječjeg vrtića Mala vila i Osnovne waldorfske škole u Rijeci.

Svi prisutni uživali su u kratkom filmu snimljenom povodom proslave Waldorf 100, povezujući se na taj način sa školama diljem svijeta koje su jučer slavile ovu veliku obljetnicu.

Isječke sa središnje proslave u Berlinu možete pogledati ovdje.

Neka nam je još puno uspješnih godina na putu!