U srijedu 13. svibnja 2020. sudjelovali smo na sastanku, sa saborskim zastupnikom Marinom Škibolom i članovima istarske udruge Drvo i sova, o mogućnostima razvoja sloboda roditelja u odgoju i obrazovanju njihove djece.

Društvo prijatelja waldorfske pedagogije i udruga Drvo i sova obnovili su suradnju u Rijeci u rujnu 2019. godine kada se na zajedničkom sastanku u Osnovnoj waldorfskoj školi utemeljila radna skupina s ciljem ostvarivanja većih prava roditelja na odabir vrste i načina obrazovanja njihove djece te s ciljem povećanja pluralizma obrazovanja u Hrvatskoj.

Tom sastanku priključili su se roditelji i građani Rijeke i okolice zainteresirani za navedena pitanja te je dogovoren okvirni plan djelovanja tijekom školske godine 2019./2020. Nekoliko idućih sastanak održano je u istarskim gradovima, a surađivali smo i zajedničkim organiziranjem predavanja i radionica za roditelje, učitelje i odgojitelje u Rijeci, Rovinju i Puli.

Udruga Drvo i sova djeluje na jačanju zajednice okupljene oko ideje slobodnog odgoja i prava roditelja na izbor obrazovanja te je jedan od njihovih ciljeva izboriti legalnost školovanja kod kuće, tzv. homeschoolinga. S pitanjem o upoznatosti i podržavanju homeschoolinga u Hrvatskoj, udruga Drvo i sova se obratila svim saborskim zastupnicima u kolovozu 2019. godine. Tek nekolicina zastupnika odgovorila je na postavljena pitanja, a samo dio njih pozitivno je gledao na mogućnost homeschoolinga. Među njima i mladi saborski zastupnik iz Rijeke, Marin Škibola.

Svoju zainteresiranost za otvaranjem rasprave na temu homeschoolinga, prava roditelja na odabir i slobodu i pluralizam obrazovanja, Škibola je još jednom pokazao obrativši se kolegama na saborskoj sjednici od 6. svibnja 2020. (snimku pogledajte ovdje), usred krize uzrokovane koronavirusom koja je na svoj način vratila obrazovanje u ruke roditelja. Rasprave o obrazovanju izvan okvira državnog kurikuluma su izuzetno važne za poticanje pluralizma u obrazovanju.

Samo tjedan dana nakon iskaza u sabornici, Škibola je sjedio za istim stolom sa članovima udruge Drvo i sova i našom Dorom Šimunović slušajući potrebe s terena i ideje o načinu na koji kroz svoje djelovanje može daljnje podržati radnu skupinu i ideju slobode obrazovanja koju među udrugama dijelimo.

Tijekom dvosatnog razgovora podijeljena su razmišljanja, uvjerenja i iskustva, uspostavljena je inicijalna suradnja i dogovoren je okvir mogućnosti zajedničkog djelovanja. O daljnjim koracima sa zadovoljstvom ćemo izvijestiti uskoro.