Nastava u učionici, u četiri školska zida uobičajena je svakodnevna praksa. Učionica je učenikov školski dom, to je ono intimno, sigurno mjesto gdje znanje slobodno teče, vještine se grade i stvaraju se prijateljstva… Ipak, svako toliko zatvorenu učionicu lijepo je zamijeniti učenjem na nekom novom, zanimljivom, inspirativnom mjestu. Kratke crtice samo nekih dijelova nastave izvan školskih klupa donosimo u nastavku.

Slovo po slovo, naučili smo nešto novo. Preko priča i pokreta, položajem tijela u prostoru, pa sve do fine motorike i igri povjerenja, prva se epoha hrvatskog jezika u prvom razredu sretno privela kraju.

Ugođaj jeseni iz parka se proširio na likovne uratke trećeg razreda!

Kako se snaći u prostoru i pronaći put od starta do cilja, na jutarnjoj avanturi oko korita Rječine istražili su učenici četvrtog razreda. U sklopu sveobuhvatne teme četvrtog razreda – upoznavanje zavičaja, učenici su od Pašca do Matešićevog mlina stigli uz pomoć karte, kompasa i vlastite snalažljivosti, ali i uputa učiteljice Ivane, koja ih je otpratila i dočekala na dogovorenom mjestu. Na putu su nekoliko puta naiši na prepreke, nesigurnosti i nesuglasice, ali zajedničkom suradnjom i oslanjanjem na mudri doprinos svakog člana ekipe, uspješno su stigli na cilj!

U mjesecu studenom, četvrti se razred pozabavio usporednim učenjem o osnovama razumijevanja ljudskog i životinjskog tijela kroz epohu zoologije. Kao što pokazuje crtež na ploči, tog dana “glava životinja” predstavljena je na primjeru hobotnice, a “tijelo životinja” na primjeru tuljana i naše sredozemne medvjedice.

Razumijevanje važnosti svakog od pet ljudskih osjetila, četvrtaši su spoznali istraživanjem vlastitih osjetila ili manjka istih…

U epohi povijesti i zemljopisa, četvrtaši su učili zavičajnu povijest i zemljopis te su u sklopu nastave posjetili različite lokalitete kako bi doživjeli čitavu ljepotu Liburnije! Izrada reljefa svoga zavičaja za njih je mačji kašalj!

I osmaši su ove godine bili aktivni izvan učionice… Posjetili su Akademiju primijenjenih umjetnosti Rijeka (APURI) kako bi vidjeli prave radionice i profesionalce na djelu. Obrade i izrade nisu im strane stoga je svakako bilo dobro vidjeti i čuti što umjetnik radi, koje se životne mogućnosti akademski obrazovanih umjetnika te koliko proces stvaranja djela traje i koliko posvećenosti zahtijeva. Velika hvala našim domaćinima Nikoli Nenadicu i profesoru Draženu Vitoloviću na izvrsnom gostoprimstvu!

Povodom slavlja 5 godina od kada se Gradska knjižnica Rijeka i American Corner Rijeka bavi s 3D printanjem, u predbožićno vrijeme učenici 8. razreda došli su im u posjetu. Za njih je organizirana radionica osnova 3D modeliranja s božićnom tematikom. Učenici su se bolje upoznali s osnovama 3D printanja, mogućnostima i primjenama 3D tehnoogije te im je pružena edukacija iz osnova 3D modeliranja.

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka i nasa divna Tamara ugostili su osmaše svojoj kući. Vidjeli su kazalište kroz njegovu povijest, u njegovoj suštini, namjeri i svoj ljepoti! Naučili su više o povijesti i sociologiji grada Rijeke, a od sada su im jasna i pravila pristojnog ponašanja u kazalištu! Hvala od srca!

Odgovori