Međunarodna ECSWE konferencija (17.-19.5.2019.) započela je Međunarodnim simpozijem “Djeca u vrtlogu tehnologije”, a nastavila raspravama između institucija i inicijativa Hrvatske, okolnih zemalja i ostalih zemalja Europe o načinima i izazovima postizanja optimalnog obrazovanja za djecu i mlade u suvremenom društvu, prema iskustvu waldorfskih učitelja i odgajatelja. Organizatori konferencije bili su Europsko vijeće waldorfskih škola (ECSWE), Savez waldorfskih institucija i inicijativa RH (SWI) i Društvo waldorfske pedagogije iz Rijeke.

Nakon završetka simpozija, članovi Vijeća ECSWE-a koje čine predstavnici nacionalnih organizacija waldorfskih škola svake zemlje članice (26) te predstavnici waldorfskih inicijativa iz Osijeka, Zagreba, Splita, Sarajeva, Beograda, Maribora i Ljubljane započeli su sa intenzivnijim trodnevnim programom. Prvi dio odvio se u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, a pod temom waldorfskog kurikuluma za informatičku i medijsku pismenost, nakon čega su se sudionici nastavili družiti i upoznavati kroz zajedničku večeru.

Subota 18.5.2019. okupila je sudionike konferencije u prostoru dragih nam partnera iz Rijeke 2020 d.o.o. – RiHubu gdje se održao niz radionica. Prvi dio dana bio je posvećen predstavljanju waldorfskog pokreta u Hrvatskoj kolegama iz Europe. Tu su svoj rad imali priliku predstaviti predstavnici svih waldorfskih inicijativa u Hrvatskoj i regiji što je bila izvrsna prilika da se i međusobno bolje upoznamo te uvidimo načine na koje možemo pružiti podršku jedni drugima.

Nakon pauze Philipp Reubke iz krovne međunarodne organizacije waldorfskih dječjih vrtića IASWECE održao je interaktivnu radionicu umrežavanja i projektnog razmišljanja okrenutog potencijalima i budućnosti waldorfskih dječjih vrtića u Hrvatskoj i susjednim zemljama koja je rezultirala osnivanjem radne skupine za predškolski odgoj u jugoistočnoj Europi, na čemu smo iznimno zahvalni.

Zajednički vegetarijanski ručak omogućio je ne samo potrebnu okrjepu nego i priliku za opuštenije i izravnije upoznavanje svih sudionika. Neobavezni razgovori uz jelo često su upravo ono što zaista zadrži želju za plodnom suradnjom i ponovnim susretom!

Iznimno vrijedan doprinos temi dana dao je dr.sc. Markus Osterrieder sveobuhvatnim predavanjem pod naslovom Jugoistočna Europa kao ključ i ogledalo svjetske kulture u kojem je iznio tezu o suvremenom značaju naših prostora zbog povijesnog sažimanja svih istaknutih političkih i vjerskih utjecaja. Kolegama iz  udaljenijih europskih zemalja predavanje je bilo iznimno zanimljivo i informativno, priznali su da im je pružilo potreban kontekst za bolje razumijevanje važnosti naših prostora, dok je kolegama iz susjednih zemalja poman povijesni pregled služio kao uvijek koristan podsjetnik na naše društveno i kulturno nasljeđe.

Poslijepodne poslužilo je kratkoj turističkoj turi po starom centru Rijeke i okupljanje u fizičkom prostoru Osnovne waldorfske škole i Waldorfskog dječjeg vrtića Mala vila na Krnjevu koju su tom prilikom sudionici imali priliku razgledati i upiti nešto dobrog duha našeg prostora, u nadi da ćemo se do idućeg susreta moći pohvaliti novim, veći i adekvatnijim prostorom!

Školska dvorana tog je popodneva poslužila kao mjesto otvorene informirane rasprave o potrebama za osnaživanjem i mogućnostima konkretne suradnje između pojedinih predstavnika nacionalnih saveza waldorfskih škola iz drugih europskih zemalja. Ovaj dio konferencije možemo reći da je poslužio kao kruna svih dotadašnjih aktivnosti te se nadamo da na ovome priča neće stati!